מס חברות הינו מס ההכנסה שעל כל חברה לשלם בהתאם לחוקים ולגובה המס שמוגדר במדינה בה היא פועלת. בכדי להוריד את גובה תשלומי המס, חברות רבות בוחרות להקים את המרכזים שלהן במדינות בעלות שיעור מס נמוך. אחת המדינות שהפכו בעשורים האחרונים לאטרקטיביות במיוחד עבור חברות הינה אירלנד. אולם, ההחלטות האחרונות של ממשלת אירלנד וה-OECD עשויה לשנות את כללי המשחק.
האם ישנה משמעות לעלייה במיסוי המינימלי?
ומי יושפע משמעותית מהחלטת ה-OECD?
רקע - למה חברות רוצות לבוא לאירלנד?
לפני כמעט שלושה עשורים (בשנות ה-90 של המאה הקודמת), חלה תפנית משמעותית במדיניות הכלכלית של אירלנד. בשנים אלו הוחלט על הגדרת מס החברות כמס אחיד בגובה של 12.5%. מצב זה נמשך כשלושים שנה, עד לשינוי המדיניות של ה-OECD כולו.
לאורך שלושת העשורים האחרונים, מס החברות הנמוך הוביל חברות בינלאומיות רבות כגון: טבע, מיקרוסופט, אינטל ואפל, להעביר את המטה האירופאי שלהן לאירלנד. פעולה זו גרמה להתפתחות משמעותית של דבלין ושל אירלנד כולה.
שיעור המס שהנחילה אירלנד נחשב לשני הנמוך ביותר באיחוד האירופי (ראשונה לה הינה בולגריה). הנחות המס הללו עשויות להגיע למיליוני ואף מיליארדי דולרים בשנה.
לאחר ההחלטה על הברקזיט (פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי), אירלנד הפכה לאטרקטיבית אף יותר, כחלופה של בריטניה, וזאת בשל הצורך של חברות רבות לקיים סחר ללא חסמי מס עם מדינות האיחוד.
מה לגבי חברות ישראליות?
בישראל מס החברות עומד, נכון לשנת 2021 על 23% מערך ההכנסות. מדובר באחוז המס הנמוך ביותר בעשור האחרון והוא נשמר קבוע לאורך הארבע שנים האחרונות.
הדיון על גובה המס חייב להיות השוואתי וזאת משום שאומנם מס ההכנסה בישראל הינו גבוה משמעותית מזה של אירלנד, אך מנגד הוא נמוך מזה של צרפת. בהשוואה לאירלנד בהחלט מדובר על מס גבוה כמעט פי שניים מה שהופך את אירלנד לאטרקטיבית מאוד עבור חברות ישראליות רבות, כולל סטרטאפים רבים אשר בוחרות לעבור לדבלין או מראש להקים באירלנד את מטה החברה.
מהו ההסכם החדש של ה-OECD ולמה אירלנד התנגדה?
בשנים האחרונות מדינות ה-OECD ובראשותן מדינות ה-7G ביקשו לקבוע חוקים חדשים ובינלאומיים בכל הקשור במס חברות. חוקים אלו אמורים היו לבסס מס חברות מינימלי המחייב את כל המדינות החברות ב-OECD. באופן הזה אף מדינה לא תוכל להעניק לחברות הממוקמות בשטחה מס נמוך מערך זה. ההצעה שנדונה בחודשים האחרונים הייתה להעלות את המיסוי המינימלי ל-15%.
ההחלטה השנייה שנגעה למס החברות התקשרה לחלוקת המיסוי. כיום חברות בינלאומיות אינן נדרשות לשלם מיסוי במדינות בהן הן פועלות אלא רק במדינה בה הן ממוקמות. החלטת ה-OECD תוביל לחלוקה שווה של המיסוי בין כל המדינות בה מקיימת אותה חברה פעילות.
המשמעויות על אירלנד
במהלך כל הדיונים אירלנד הייתה אחת מהמדינות היחידות שהתנגדו להצעה. יש לכך מספר סיבות שהעיקרית שבהן הינה העובדה שמדובר על ערעור מעמדה של אירלנד כאחת מהמדינות האטרקטיביות ביותר עבור חברות טק גלובליות ובתווך הארוך עלול לגרום לאובדן הכנסה משמעותי מאוד עבור אירלנד. נכון לנתונים של שנת 2020 כחמישית מכלל ההכנסות של אירלנד הגיעו ממיסוי של חברות הממוקמות בשטחה. מדובר על סכום משמעותי מאוד עבור המדינה הקטנה. שינוי של מדינויות המיסוי והעלאת המיסוי המינימלי צפוי להוביל לירידה בהכנסות המדינה המגיעות ממיסוי.
ירידה זו צפויה להיגרם גם בשל שינוי החלוקה והעברה של נתח מהמיסים למדינות אחרות וכן בשל ירידה באטרקטיביות של אירלנד עבור חברות בינלאומיות גדולות וקטנות כאחד.
סיבה נוספת להתנגדות של אירלנד להגדרת אחוז מיסים מינימלי היינה העובדה שפעולה זו פוגעת בחופש הבחירה של כל מדינה ומדינה להגדיר לעצמה את אחוזי מס החברות שיפעל בשטחה.
השינויים במס החברות באירלנד בעקבות הסכם ה OECD
לאחר דיונים רבים, הושגה פשרה בין מדינות ה-20G כשממשלת אירלנד הסכימה להעלות את מס החברות ל-15%.
העלאת המס המדוברת תחול רק על חברות שמחזור המכירות שלהן עומד על סכום הגבוה ממיליארד יורו וכן ששיעור הרווח שלהן גבוה מ-10%.
החלטה זו מאפשרת הגדלה משמעותית של ההכנסות של מדינות ה-OECD על חשבון החברות הגדולות, וללא פגיעה בחברות קטנות ובסטארטפים בצמיחה.
מתי צפוי מס החברות באירלנד לעלות?
העלאת המס אינה צפויה באופן מיידי אלא נקבעה לשנת 2023.
מה צופן העתיד?
כפי שלמדנו מהשנתיים האחרונות מאז פרוץ מגפת הקורונה, לא ניתן לנחש את העתיד לבוא ושינויים כלכליים בינלאומיים עשויים להיות מעבר לפינה וטרוף את כל הקלפים.
למרות זאת, חשוב לזכור שהגדרת המיסים החדשה אינה צפויה לפגוע בחברות קטנות ולכן הן ימשיכו להנות מהמיסוי הנמוך שאירלנד מציעה ובאופן הזה אירלנד צפויה להמשיך ולהנות מההכנסות הללו.
בנוגע לחברות הגדולות, אומנם שינוי מס החברות צפוי להקטין את ההכנסות שלהן, אך אירלנד עדין צפויה להציע אחוז מיסוי נמוך בהשוואה למדינות OECD אחרות שבהן המיסוי גבוה מ-15%. נוסף לכך, לאירלנד יש יתרונות נוספים ורבים, כמו כוח עבודה משכיל, סביבה של חברות הייטק רבות וכן הקישור הישיר שלה לאיחוד האירופי. לכן יתכן וההכנסות של אירלנד מהמיסוי ירדו, אך ככל הנראה היא תמשיך להיות אטרקטיבית מאוד לעסקים.