החוק החדש של אירלנד לסינון השקעות זרות

3 דברים לדעת על החוק האירי החדש לסינון השקעות שמקורן מחוץ לאיחוד האירופי

בסוף יוני 2022 קיבל שר התעשייה, המסחר והתעסוקה של אירלנד, ליאו ורדקר, את אישור הממשלה לפרסם חוק חדש שיאפשר לראשונה לבחון ולאשר השקעות שמקורן במדינות שאינן חברות באיחוד האירופי – וזאת על מנת להגן על הטכנולוגיות והתשתית הקריטיות של אירלנד מהשקעות או רכישות שעלולות להיות עוינות.

התקנות החדשות מגיעות כשנתיים אחרי שארגון ״יזמות אירלנד-ישראל״ קיים אירוע מיוחד במינו לקידום שיתוף פעולה אירי-ישראלי בפיתוח אסטרטגיות הגנת סייבר לאומיות (Critical National Infrastructure). אחד מהלקחים המרכזיים של סדרת ההרצאות היה לקרוא למקבלי ההחלטות בממשל האירי לנקוט צעדים מיידים כדי להגן על התשתיות של המדינה מפני איומים זרים.

איך החוק החדש צפוי להשפיע על השקעות באירלנד? הנה 3 דברים שאנחנו חושבים שכדאי לכם לדעת:

1. מהו החוק החדש ומה הוא כולל?

החוק החדש מאפשר לשר לענייני עסקים, סחר ותעסוקה להעריך אם השקעה שמקורה מחוץ לאיחוד האירופי מהווה איום על ביטחונה או הסדר הציבורי של אירלנד. בקצרה, היא מסמיכה את השר לחקור, לקבוע תנאים או מגבלות או אפילו לעצור לחלוטין כל השקעה או עסקה כזו שמקורה מחוץ לאיחוד האירופי, אם השר הממונה רואה בכך צורך לשם שמירה על ביטחונה של אירלנד.

אירלנד היא בין המדינות הבודדות החברות באיחוד האירופי שעד כה טרם ערכו סינונים כאלה באופן רשמי, למרות משיכת השקעות זרות במשך שנים רבות. ההערכה היא ש-20% מכלל התעסוקה במגזר הפרטי באירלנד מיוחסת להשקעות זרות ישירות, מה שהופך את כלכלת אירלנד לרגישה מאוד לאיומים פוטנציאליים מצד גורמים זרים וממשלות זרות.

בהודעה לעיתונות בעקבות אישור החוק צוטט השר באומרו כי התחרות הגלובלית המוגברת על השקעות זרות בעידן פוסט קורונה הופכת את הבחינה לחשובה מאי פעם.

2. מהי הבעיה שהחוק מנסה לפתור?

החוק החדש מגיע כאימוץ מקומי של תקנה דומה של האיחוד האירופי משנת 2020. התקנה והחוק באים בתגובה לחששות גוברים ברחבי העולם באשר לסיכונים שהשקעות או רכישות זרות עלולות להוות סכנה לריבונות, לביטחון או לסדר הציבורי של המדינה (במיוחד אם השקעה או רכישה כזו נעשית עם ישות הנשלטת על ידי ממשלה זרה).

בעידן של חוסר יציבות עולמית, עם מספר מדאיג של התקפות סייבר, מלחמות וסכסוכים בינלאומיים בקנה מידה גדול, לא ניתן להמעיט בצורך של כל מדינה להחזיק אמצעי הגנה עדכניים ויעילים.

על כל מדינה לספק אבטחה נאותה לטכנולוגיות קריטיות ואסטרטגיות, תשתיות מפתח, שירותים ציבוריים או מאגרי מידע המכילים מידע אישי של אזרחים ולהגן עליהם מכל פגיעה או ניצול והחוק החדש גובש בכדי להעניק שכבת הגנה נוספת למערכות החיוניות באירלנד.

אירלנד - מעצמה של השקעות זרות

3. האם כל השקעה מחוץ לאיחוד האירופי תצטרך לעבור בחינה ואישור?

בקצרה – לא. החוק קובע קריטריונים ספציפיים כדי להחליט איזו עסקה שמערבת מימון שמקורו מחוץ לאיחוד האירופי תידרש לעבור בחינה ואישור.

דוגמאות לקריטריונים כאלה הם בעלות, סף שווי עסקה (נכון להיום נקבע על מינימום של 2 מיליון אירו), תחומים או טכנולוגיות שזוהו על ידי החוק כ'רגישים' או 'קריטיים' וכו'. השקעות שצפויות להיבדק כוללות עסקאות הנוגעות לשירותי הבריאות איריים, רשת החשמל, תשתיות צבאיות, נמלי תעופה וספנות ואחרים.

סירוב לשתף פעולה עלולים לעלות למשקיע פוטנציאלי  בקנסות של עד 4 מיליון אירו או מאסר. נדגיש כי על אף האמור לעיל, המנגנון החדש כולל מערכת ערעור.

מה צריך משקיע פוטנציאלי באירלנד לקחת בחשבון לאור החוק החדש?​

על אף האמור לעיל, איננו צופים שהכנסת המנגנון החדש יחסום או יעצור מספר רב של השקעות זרות באירלנד, וגם לא יגרע מהאטרקטיביות של אירלנד להשקעות זרות.

אם הינך משקיע פוטנציאלי שמקורו מחוץ לאיחוד האירופי, והנך מקיים כעת משא ומתן או שוקל עסקה לרכישה או השקעה בתעשיה או הכלכלה האירית, ובפרט בתחומים שמוגדרים ע"י החוק כתעשיות "רגישות", אנו מציעים לך לשלב תניות ותרופות מתאימות בכל חוזה עתידי כדי לשקף את המצב החוקי החדש ולהתאים את העסקה להתפתחות החדשה.

המשטר החדש עשוי לדרוש הוספת שלבים נוספים לעסקה או לגרום לעיכובים. המשטר הסופי עשוי לכלול  הסדר שיכול לנוע בטווח שבין חובת דיווח אקטיבית מצד הצדדים המתקשרים למשרד לענייני עסקים, סחר ותעסוקה ודרישה לקבלת אישור מראש לעסקה לבין להליך הדרגתי או אפילו עצירה כללית עד שתתקיים בדיקה בדיעבד של עסקאות מתחילת השנה.

תוכנו של מאמר זה ניתן למטרות מידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או אחר.

עו״ד מתן לס

מייסד ארגון ״יזמות אירלנד ישראל״ המייעץ לחברות איריות וישראליות המעוניינות בשיתוף פעולה וקשרים מסחריים עם בשתי המדינות. עו"ד מתן לס הוא הראשון להיות חבר בלשכות עורכי הדין בישראל ואירלנד ומתמחה בליווי משפטי ועסקי של חברות ויזמים ישראלים באירלנד.

Adv. Mattan Lass with a blue circle behind him